Hanne er 21 år og student. Hun driver med friluftsliv, jakt hest og landbruk. Og hun har Cerebral Parese.

" Det å være funkis har definitivt gjort meg sterk, og bedre rustet til å takle motgang "

Hvordan var det å vokse opp med en usynlig funksjonsnedsettelse?

Det var en utfordring, men det gikk en del år før jeg begynte å tenke på hva CP egentlig betyr og innebærer. Jeg hadde en hverdag som var lik de andre på min alder ganske lenge, uten å legge vekt på at jeg ble mye mer sliten enn dem. I slutten av barneskolen og ungdomsskoleårene spesielt, var utfordrende, og jeg var i en del år mye frustrert fordi jeg ikke visste hvordan jeg skulle takle det.

Har du prøvd å skjule at du har CP?

Jeg har vært heldig med foreldre som alltid har vært åpne, og så vidt jeg husker har jeg alltid visst at jeg har CP. Derfor har jeg lenge tenkt at jeg er åpen om det, og forteller det til nye personer

som dukker opp i livet. De siste årene har jeg derimot fått erfare at jeg ikke nødvendigvis er så flink til å fortelle som jeg liker å tro. I en del situasjoner føles det lettere å skjule det, og en del ganger skjuler jeg det ubevisst. 

 

Hvordan opplever du å måtte fortelle og forklare?

Hvor greit det er å forklare varierer veldig på hvem man prater med, og ikke minst i hvilken setting man er i akkurat da. Jeg opplever at det er lettere å forklare når jeg har forberedt meg på å fortelle. Har erfart at det kan være vanskelig for mange å forstå det jeg prøver å forklare, og i sånne tilfeller blir det vanskeligere for meg også. Når jeg treffer noen som tar innover seg det jeg forteller, er det en fin opplevelse. Og det er avgjørende for hverdagen min at jeg har noen slike folk rundt meg. 

Hva slags utfordringer har du i hverdagen?

Utfordringen er å balansere aktivitet å hvile. Og prøve å holde energinivået nogen lunde stabilt over tid. I travle perioder vil hodet mer enn kroppen klarer, og da blir det ofte en nedtur, så det krever mer å komme opp på normalnivået igjen. Når jeg får til dette relativt bra, fungerer hverdagen veldig greit og jeg tenker ikke noe særlig på att jeg har en funksjonsnedsettelse.

" Årene som var mest strevsomme lærte meg at ingenting kommer gratis, og at man vil få lønn for strevet "

Hva er det største du har fått til?

Jeg tenker at det største jeg har fått til er livet jeg har nå. Det har vært en litt kronglete og til tider ganske tøff vei dit jeg er i dag, men jeg er så takknemlig for det! Årene som var mest strevsomme lærte meg at ingenting kommer gratis, og at man vil få lønn for strevet og den harde lærdommen. Erfaringen jeg har nå, har vært helt avgjørende for at jeg skulle lære meg hva CP egentlig er, og lære meg å leve med det, på best mulig måte.

 

Jeg har nå en hverdag som fungerer bra, studerer noe som interesserer meg og jeg ser mange muligheter fremover i tid. Jeg trives veldig godt, og føler jeg bruker tid og energi på ting som gir meg mer energi, i stedet for å tappe meg for krefter.

Hva skulle du ønske du fikk til?

Jeg har lyst til å bli enda bedre på energibalanse. Fordi når batteriet er tomt, så er det alltid det å være sosial jeg dropper først.

Har du noen mål for noe nytt du vil klare?

Nå har jeg et mål om bachelorgrad. Jeg vil også utvikle både meg selv og unghesten min innen ridning. Dette er to mål som vil gå over flere år.  Et mer kortsiktig mål er å bestå alle fag nå i vinter. for vinteren er å bestå i alle fag. Jeg vil klare å svømme 1000m, og jeg bli mykere i kroppen, fordi det reduserer smerter på en god måte.

 

Hva trenger du av hjelp og støtte?

For meg er det veldig viktig å ha noen nær meg i hverdagen som forstår og støtter meg i både de gode dagene og de dagene jeg er dårlig, uten at jeg trenger å forklare grundig hver gang. Etterhvert som disse personene har kommet inn i livet har det aller meste blitt betydelig lettere å takle, og leve med, CP. Har noen enkle tilrettelegginger i forbindelse med studiene som har gitt et bedre resultat. Det finnes ingen konkret medisin for mennesker som har CP, men for meg er hesten og ridning den beste medisin. Det har vært viktig for meg hele livet, og ridningen har mye av æren for at kroppen er såpass sterk og frisk som den er, på tross av funksjonsnedsettelsen.

Hva er det verste med å være funkis?

At jeg kan bli så sliten, og å se hvordan det at jeg er sliten påvirker menneskene rundt meg.

 

Hva er det beste med å være funkis?

Jeg tror man får en bedre forståelse for at både livet generelt og spesifikke ting ikke trenger å være så lett, men at det som regel går bra likevel. Og man vet at alle kan slite med forskjellige ting, uten at man ser det, og at de ikke nødvendigvis forteller det.

Det å være funkis har definitivt gjort meg sterk, og bedre rustet til å takle motgang. Samtidig har jeg lært å være fornøyd med det jeg faktisk får til, i stedet for å tenke på det som ikke gikk

" Det største jeg har fått til, er livet jeg har nå "