Gjesteinnlegg - Din glede i steden for din CP

Cerebral Parese er en diagnose som krever mye tid og plass, samt ofte oppleves slitsomt, frustrerende og smertefullt. Dette er noe jeg vet fordi jeg har det selv. Jeg opplever at CP har en stor plass i livet mitt, en større plass enn hva det fortjener, og jeg har innsett at konsekvensen er at det påvirker både mitt selvbilde og mine prioriteringer i livet. All min fokus på diagnosen får meg til å glemme litt av at jeg er et normalt menneske som alle andre og at jeg har de samme behovene. Mine behov og spesielt ønsket om et godt liv føler jeg blir nedprioritert på grunn av all trening, arbeid og planlegging med CP.

Mitt navn er Christian Karlsen, og fra jeg var barn og til en alder av 26 år, har jeg alltid vært nødt til å ta hensyn til hva kroppen min kan eller ikke kan gjøre. For meg har det vært viktig å ta vare på kroppen for å forhindre problemer, smerte og ubehag. Jeg har vært nødt til å ivareta min energi og styrke, og samtidig presse meg til å jevnlig øve og trene for å holde meg i form, forhindre smerte og muskelstivhet, samt opprettholde funksjonalitet. Med CP er det mye fokus på trening for å bedre kroppslige bevegelser og unngå en negativ utvikling av CP. Jeg er helt enig i at det er viktig å ta hensyn til diagnosen, men det er like viktig at du har et godt liv.

Foto: CP-foreningen / Wanda Nordstrøm

Jeg føler at med fokuset vi har på å trene og å leve med CP, så kan det å ha det bra i seg selv bli nedprioritert. I noen tilfeller kan utfordringer og problemer ved funksjonshemmingen føles som en hinder for å ivareta andre behov. Noe jeg har lært er at å ha et godt liv, er helt uavhengig av om en har en funksjonshemming eller annen utfordring i livet. Det handler om de behovene vi har som mennesker, og hvordan vi tar vare på dem. Våre behov for tilhørighet og gode relasjoner, for kjærlighet og støtte, for komfort og trygghet, å føle seg elsket samt bli sett på som sterk, dyktig, interessant og intelligent. Disse er noen eksempler på et mangfold av behov vi har. Det handler om å være klar over sine egne behov, og ta vare på dem på en måte som du føler er best for deg.

For meg handler et godt liv om at du bruker livet på noe som gleder deg, og at du tar vare på deg selv og det som får deg til å føle deg bra. Det handler om at du tilbringer tiden din på en måte som er meningsfullt, gledelig og givende for deg. Poenget mitt er at alle kan ha et godt liv. Du må aldri glemme eller gi opp det å ta vare på deg selv og din egen lykke!

Jeg er psykologistudent, og har studert psykologi i noen år nå. Jeg har lært mye om hvordan vi mennesker fungerer og forstått hvor viktig det er å ivareta våre følelser og behov. Et godt liv har ikke bare en positiv påvirkning på vår tilfredshet og glede, men også på kroppen, noe som for oss med funksjonshemming er avgjørende. Det kan for eksempel være at vi føler oss bedre og mer positive som gjør at vi greier å gi mer ved aktivitet. Det kan være at vi slapper mer av, noe som gir mer energi, eller vi får bedre forhold til egen kropp. Jeg vet at dette kan føles lettere sagt enn gjort. Å endre prioriteringer fra CP til noe annet kan virke skremmende og føles utrygt, noe jeg ikke kan si at det ikke vil være. Jeg har troen på at om vi tar de første stegene med å prøve noe nytt, utforske nye områder eller ta opp igjen noe som vi følte gjorde oss glad tidligere, så kan det gi oss et lykkeligere liv.

Lytt etter hva kroppen din prøver å fortelle deg, respektere dine ønsker for kjærlighet og lykke, for å føle deg tilfreds og for å oppleve livet. Ikke la diagnosen være en begrensning eller stå i veien for dine gleder i livet. Åpne deg selv for dine følelser, lytt til dem, slapp av og respekter deg selv og ta vare på din livsglede.

Dette livet er det du har å leve, sørg for at det handler om deg og din glede i stedet for din diagnose.

Populære innleg
Arkiv