Jeg elsker Beitostølen <3

Det er på tide å skrive litt om Beitostølen Helsesportsenter. Jeg hadde så lyst til å dele alle erfaringene mine med omverdenen like etter at jeg var der for snart to år siden... men da eksisterte jo ikke denne siden. Ettersom det begynner å bli en stund siden var jeg usikker på om jeg skulle skrive noe om det, men i det siste har det blitt nevnt for mange ganger til å lavær.

Det er overraskende mange som ikke har hørt om aktivitetsoppholdene på Beitostølen. Og da snakker jeg i hovedsak om foreldre til barn med svært lett grad av Cerebral Parese, eller voksne med den samme diagnosen. Selv hørte jeg ikke om det før i voksen alder. De fire ukene jeg hadde der gav meg så utrolig mye, og jeg ville aldri vært foruten. Jeg skulle virkelig også ønske jeg hadde vært der som barn.

Gjengen: Nesten hele gjengen samla og klar for trugetur!

Jeg var altså på et fire ukers aktivitetsopphold våren 2016. Vi var en gruppe "ungdommer" mellom 16 og 30, med alle mulige skags utfordringer. For meg var det enormt med verdi i det at vi var så forskjellige. Å sammenlikne seg med hverandre var igrunnen helt uaktuelt, og man kunne dermed stå sammen som en som gruppe, men likevel fokusere på seg selv. Å se andre med langt større fysiske utfordringer enn meg pushe seg selv og klare nye ting var også veldig inspirerene, det gir påfyll til pågangsmot og motivasjon for egen del. Også så mye glede. Uendelig med mestring og gode opplevelser.

Dagene besto stort sett av trening, soving og spising. Og det var MYE trening. For min del var likevel en av utfordringene jeg fikk å faktisk ta det litt med ro, la vær å trene for hardt, passe på å hvile. Så jeg sov, mye. Selvfølgelig var det en del sosialt også, og der valgte man jo selv hvor mye man ville delta. Selv fikk jeg venner jeg er sikker på jeg kommer til å ha livet ut. Og de som eventuelt forsvinner spilte uansett en viktig rolle der og da.

Skøyting: fikk låne meg skøyteski og lekt meg litt i det lille som var igjen av snø

Spesielt verdifult var det for meg å møte andre med tilnærmet usynlig grad av Cerebral Parese. For første gang møtte jeg mennesker med mye av de samme opplevelsene som meg. Jeg fikk også hjelp med å sette ord på ting jeg ikke helt hadde funnet ut av selv tidligere.

Også må de ansatte ha en god dose skryt. For å rett og slett være enestående. Jeg vet det kan virke skummelt å dra til et nytt sted med en hel masse folk og å måtte bo der og være der 24/7 i 4 uker. Men tiden gikk faktisk alt for fort spør du meg. Teamet som jobber der gjør alt de kan for å legge opp best mulig individuelle planer og samtidig sørge for en masse morsomme gruppeaktiviteter. For meg var det spesielt stas at Georg, en av de ansatte, tok meg med på tur alene for å gå min første topptur - opp på Bitihorn. Det var en helt spesiell opplevelse som gav utrolig med mestringsfølelse.

Det er så mye aktiviteter å velge mellom på Beitostølen at du kan umulig kjede deg, og du finner garantert noe som passer for deg. Vi gikk på ski, på truger og på beina, vi sykla, svømte, dansan klatra og kasta snøball. Sånn jeg opplevde det fikk alle en kombinasjon av aktiviteter der de var innenfor komfortsonen og aktiviteter der de ble pressa og utfordra. Også handler det selvfølgelig om å ta det med seg hjem. Å finne ut av hvordan man kan ha et aktivt og godt liv hjemme, ikke bare i de fire ukene man er på helsesportsenteret.

Som sagt skulle jeg ønske jeg hadde fått vært på Beitostølen som barn. Det var så sjeldent jeg opplevde mestring i fysisk aktivitet. Jeg skygget unna, ville helst være inne, hatet gymtimene og rett og slett trodde at jeg ikke likte idrett og fysisk lek. Da jeg ble voksen innså jeg at jeg egentlig elsker idrett, og at jeg trenger å bruke kroppen min for å ha det bra. Nå prøver jeg mer enn gjerne nye ting, så lenge jeg får gjøre det på mine premisser. Jeg skulle ønske jeg hadde funnet ut av det tidligere. At det ikke er farlig å prøve, at man ikke trenger sammenlikne seg med andre, og at det finnes arenaer der det er helt OK å være akkurat som man er.

For en gjeng! - jeg må si jeg savner det

Oppholdet på Beitostølen var uten tvil en opplevelse for livet. Og jeg håper jeg får muligheten til å dra dit flere ganger.

Populære innleg
Arkiv